Sodraška pešpot

Sodraški trg

Sodraška pešpot

Novi Pot

Sodraška pešpot

Rimski zaporni zid – Claustra Alpium Iuliarum

Sodraška pešpot

Soteska Kadice

Sodraška pešpot

Gora

Sodraška pešpot

Globoka jama

Sodraška pešpot

Velb

Sodraška pešpot

Pristava

Sodraška pešpot

Dom na Travni gori

Sodraška pešpot

Nova Štifta

Sodraška pešpot

Maticova etno hiša

Sodraška pešpot

Sveti Marko

Sodraška pešpot

Strmca

Sodraška pešpot

Janez Mihelič – Blavc, avtor postavitve

Franc Češarek, avtor izbora trase

a

Rimski zaporni zid – CLAUSTRA,   (Na vzpetini Drnik, južno od vasi Benete: N:45.763761, E:14.570379 n.v. 761 m)

Ostaline poznorimske zapore Claustra Alpium Iuliarum bi lahko predstavljale pomembno turistično ponudbo občine. Gre za eno največjih arheoloških ostalin tistega časa. Zapora je bila dokončno zgrajena v 3. in 4. stoletju našega štetja in naj bi branila takratni rimski imoerij pred vdori barbarskih ljudstev. V občini Sodražica in neposredno na meji ali ob meji z občino Bloke lahko vidimo ostaline zidu na treh mestih. Na vzpetini imenovani Drnik na meji z občino Bloke lahko sledimo ostaline zidu v skupni dolžini cca 600 m. Del zidu in obrambnega stolpa je bil pred leti arheološko zaščiten in opremljen z informacijskim panojem. Na vzpetini z imenom Taboršč ali Taboršče (N:45.778736, E:14.558098 n.v.: 842 m) nad staro boncarsko cesto sicer na ozemlju občine Bloke najdemo sledove obrambnega stolpa. In tretji del zidu v skupni dolžini cca 300m najdemo ob cesti Runarsko – Novi Pot (N:45.782879, E:14.558211 n.v.: 756 m). V brežini ceste je jasno viden prerez zidu. Ob cesti je postavljen informacijski pano. 

Dostop do ostankov zidu je možen na več lažjih ali nekoliko težjih in daljših načinov. Najlažji in najkrjši pristop je iz vasi Benete – občina Bloke po nezahtevni markirani poti. Drugi pristop je od ceste Sodražica Nova vas kjer pred cestnim usekom takoj za zadnjo hišo v vasi Podklanec skrenemo desno po strmi vlaki na vzpetino Drnik. Druga možnost je, da se po markirani stezi na koncu cestnega useka desno povzpnemo po dokaj strmi in slabo vzdrževani planinski poti. V slabe pol ure hoje smo po katerikoli od teh variant pri ostankih zapore.

Ker se etape “sodraške pešpoti” začnejo in končajo na trgu v Sodražici v nadaljevanju opoisujem del SP poti, ki vodi od trga po ulici Zavoda na Črnec in Mlake po grebenu do zaselka Novi pot in preko Taboršča na Benete do vzpetine Drnik na kateri je največji del rimske zapore. Če se ob koncu hoje spustimo še v sotesko Kadici je skupna pot dolga cca 14 km in za katero bomo ob postankih pri ogledu potrebovali 4-5 ur nezahtevne hoje. S trga gremo čez most čez potok Bistrica in pred nekoč znao Kaprolovo gostilno (N45 45.780 E14 38.252, n.v.: 530m) zavijemo levo po ulici Zavoda in  mimo kmetije Kovačič nadaljujemo do Miklovca. Prečimo potoček – pritok Bistrice (desno je znamenje – razpelo) in po nekaj metrih zavijemo desno po gozdni vlaki. Pot je markirana s planinskimi oznakami saj del SP poteka tudi po ribniški planinski poti. Po zmernem vzponu kmalu prečimo gozdno cesto ki pelje od “Bravčarja” ali kot se je reklo včasih “Bravčarjevega vrta” do Žimaric oziroma dela Žimaric, ki se jim reče “Čampe”. Nekaj časa hodimo po solidni vlaki in lepem smrekovem gozdu zmerno navkreber. Vmes se pot nekoliko položi. Na razotju vlak pazimo, da ne zgrešimo markacij in se držimo poti, ki skrene rahlo v levo. Na robu gozda pod naseljem Črnec prestopimo električnega pastirja in se po stezi čez pašnik povzpnemo do kmetije (Turk). Pot gre preko njihovega dvorišča zato tu nekoliko popazimo na morebitnega hišnega čuvaja. Kmalu smo na asfaltni cesti, ki gre od Sv. Gregorja – natančneje vasi Brinovšica proti Mlakam in naprej proti Žimaricam. Tu se naša pot obrne v levo. Nekaj časa hodimo po asfaltu, celo nekoliko navzdol čez Zadnike do  zaselka Mlake. Asfaltna pot se usmeri levo proti Žimaricam, mi pa gremo naravnost po gozdni cesti mimo dveh počitniških hiš na levi, nekako proti severozahodu ves čas zmerno navkreber. Kmalu stopimo na greben s katerega se med bukovjem levo v dolini vidijo Žimarice (Gasa) desno pa dolina v smer Karlovice. Pot gre v začetku nekoliko navkreber nato pa se položi in se čez čas obrne nekoliko v levo proti zahodu. Vseskozi sledimo planinskim oznakam, se malo spuščamo in dvigujemo vseskozi na nadmorski višini nekoliko nad 800m. Nad zaselkom Novi pot stopimo na dokaj obsežne pašnike in mimo počitniške hiše, ki stoji desno od ruševin nekdanje domačije na Novem potu. Do tu smo potrebovali približno dve uri in pol zmerne nezahtevne hoje. Izrazit greben nad Žimaricami v smeri Novega pota menda nima posebnega imena. Znana sta le dva vrhova Linca (867m) nekje na pol poti od Mlak in Mikunca (870m), tik nad pašniki na Novem potu. Vse pobočje se na koncu zaključi na začetku bloške planote. Nekateri viri navajajo, da je tod čez peljala rimska cesta, naprej preko “Slemen” na Sinovico in navzdol proti Slatniku in Žlebiču. Lokacije najdenih delov zapornega zidu to domnevo samo potrjujejo. 

Tik nad počitniško hišo (T6 N45 47.349 E14 34.480;  n.v.: 819m) se desno odcepi zložna – daljša pot v dolino Kuzmanke. Mi nadaljujemo naravnost malo navzdol po gozdni cesti proti zaselku Novi pot pod domačijo Marolt. Nadaljujemo po cesti mimo žage. Pot se rahlo spušča. Na točki (T7 N45 47.159 E14 33.729; n.v.: 759m) opazimo oznako, ki kaže desno čez pašnik. Gre za strmo vendar krajšo varianto poti v dolino Kuzmanke. Vmes naletimo na desni na informativno tablo (T8 N45 47.088 E14 33.620; n.v.: 766m ), ki nas opozori na ostanke rimskega zapornega zidu, ki je bil odkrit ob rekonstrukciji ceste Novi pot – Runarsko. Na levi strani useka je lepo razviden prerez odkritega zidu, Zaraščeno gomilo zidu pa lahko sledemo tako na desni kot levi strani ceste v skupni dolžini cca 300m.  Nadaljujemo po cesti do križišča, kjer se levo odcepi cesta v Podklanec naravnost pa vodi na Runarsko in se priključi državni cesti Sodražica – Nova vas. Nekaj metrov od križišča nas markacije usmerijo levo v breg.  Tu lahko opazimo tudi oznake pešpoti ob rimskih zapornih zidovih, ki so belo modre. Po kakih petnajstih minutah hoje navkreber pridemo na Taboršče (T10 N45 46.724 E14 33.486; n.v.: 842m), kjer je stal stražni stolp. Zaraščena gomila s kamenjem, ki ima sledove apnene malte nam dokazuje, da gre za ostanke zapore.  Tu je tudi hrastov steber kot simbol rimskega milnika. Od tu po lepi gozdni vlaki nadaljujemo zložno navzdol čez pašnik in gozd. Na robu pašnika že opazimo cesto, ki vodi v Benete in vrh starega Boncarja. Spustimo se do ceste in nadaljujemo naravnost do vasi Benete. Na koncu vasi gremo čez pašnike najprej rahlo v desno po markirani poti. Na robu gozda zavijemo levo po lepi vlaki nato nekoliko navzdol čez bukov gozd. V dobrih 15. minutah smo na vzpetini Drnik na meji med občino Sodražica in Bloke. Če smo pozorni lahko že od daleč opazimo restavriran del rimskega zapornega zidu in informacijske table (T13 N45 45.818 E14 34.241; n.v.: 756m). Če smo dovolj pozorni lahko zaraščeno gomilo zapore sledimo levo in desno v skupni dolžini cca 600m.

Od ostalin stražnega stolpa se najprej vrnemo nekaj metrov po stezi prihoda, nato pa zavijemo levo po markirani stezi proti cesti Sodražica – Nova vas. Zadnji del te poti je zelo strm in slabo vzdrževan. Zato je potreben previden korak še posebej v mokrem ali zmrzali. Hitro smo na cesti. Previdno jo prečimo in se na drugi strani neposredno pred usekom strmo spustimo proti soteski Kadice. Pot je slabo vzdrževana zato še posebej pazimo, da sledimo markirani stezi. V desetih minutah, morda nekoliko več smo nad osrednjim delom soteske. Več glej na povezavi “Soteska Kadice“. Nad osrednjim delom soteske je bila včasih skrinjica z žigom ribniške planinske poti. Od tu gremo levo vseskozi nad sotesko. Tik pred domačijo v Zgornjih Matetih je desno odcep na “ravenske laze” – varianta SP. Nadaljujemo mimo domačije do Spodnjih Matetov kjer se ta etapa SP tudi konča (T17 N45 45.554 E14 34.440 n.v.: 607m). Kako do izhodišča v Sodražici moramo načrtovati še preden se odločimo za ta del SP. Ob današnjih mobilnih povezavah to ne bi smel biti problem. 

In kam na zasluženo okrepčilo? Gostilna “Pri Lukatu” v Žimaricah ob koncu tedna ponuja odojke. Ali gostišče Urška v Zamostcu. Obe v občini Sodražica. Dobro se je predhodno najaviti za obisk.

Tu si lahko shranimo posneto GPS sled z najpomembnejšimi točkami na poti. Zip datoteko raztegnemo in naložimo v pametni telefon ali navigacijsko napravo. Aplikacija mora podpirati Garminov gpx standardni zapis. 

 

 

SP Doživimo Claustro Sodražica-Novi pot-Claustra (Novi pot, Taboršče, Drnik, Kadice). 

Povezava na Google zemljevidi: