Sodraška pešpot

Sodraški trg

Sodraška pešpot

Novi Pot

Sodraška pešpot

Rimski zaporni zid – Claustra Alpium Iuliarum

Sodraška pešpot

Soteska Kadice

Sodraška pešpot

Gora

Sodraška pešpot

Globoka jama

Sodraška pešpot

Velb

Sodraška pešpot

Pristava

Sodraška pešpot

Dom na Travni gori

Sodraška pešpot

Nova Štifta

Sodraška pešpot

Maticova etno hiša

Sodraška pešpot

Sveti Marko

Sodraška pešpot

Strmca

Sodraška pešpot

Janez Mihelič – Blavc, avtor postavitve

Franc Češarek, avtor izbora trase

a

Možic na vrhu Marinovca 

Pogled z Velikega Marinovca 

Veliki Marinovec; (N45 43.909 E14 39.368; n.v.: 1029 m)  

Z manj kot 30 minut hoje od doma na Travni gori lahko obiščemo lahko dostopen vrh z imenom Veliki Marinovec. Z vrha, zaradi gostega pretežno bukovega gozda nimamo kakega posebnega razgleda. Toda tik pod vrhom se z roba jase v jasnem vremenu in dobri vidljivosti odpre prekrasen pogled na celoten masiv kamniško savinjskih alp od Storžiča na levi (2132 m) do Ojstrice (2350 m) na desni. Vmes je razločno viden tudi stožčasti vrh Grintovca (2558 m) – najvišji vrh tega masiva. Lahko prepoznamo tudi Kamniško sedlo (1876 m) med Brano na levi in Planjavo na desni.
Veliki Marinovec je v okviru “Sodraške pešpoti” predviden kot varianta za katero se odločimo ko gremo po SP od doma na Travni gori proti Novi Štifti ali obratno. Če nam torej čas dopušča skočimo še na ta vrh in z malo sreče naletimo na izjemne razglede. Pozorni moramo biti samo na odcep, ki je pri spominskih obeležjih deset minut hoda od doma na Travni gori, kjer moramo zavit desno po razločno vidni gozdni vlaki.
Toda tokrat opisujem obisk Marinovca kot samostojno turo z nekoliko podaljšanim povratkom s prečenjem dela grebena Travne gore. Začnemo na trgu v Sodražici ali parkirišču pred podjetjem Fragmat. S parkitrišča zavijemo rahlo v levo na gozdni kolovoz. Domačini tej poti pravimo “Gorna pot”, ki je zelo priljubljena lahka planinska pot na Travno goro. Po približno destih minutah hoje prečkamo gozdno cesto. Z nje zavijemo ostro levo po gozdni vlaki proti vzhodu. Pot je zložna in nezahtevna. Po približno naslednjih petnajstih minutah hoje pridemo do zanimivega dvojnega S zavoja. Tu je na desni strani razpelo in takoj nad njim stičišče večih stez. Mi nadaljujemo levo ponovno proti vzhodu do roba grebena Travne gore do ceste, ki pelje iz Vagovke do doma na Travni gori ter naprej desno proti Ogenjci in Jelenovem žlebu ali levo proti Zadolju in Ribnici. Nadaljujemo naravnost po cesti ali še bolje čez pašnike proti počitniškem naselju na Travni gori. Na označenem križišču se lahko odločimo za nadaljevanje poti desno proti domu ali naravnost nekaj časa po cesti, ki pelje na Novo Štifto. S ceste kmalu zavijemo rahlo desno po gozdni stezi mimo lesenega zavetišča kjer kmalu pridemo na označeno planinsko pot, ki vodi iz doline mimo Nove Štifte na Travno goro. Preden se pot prevesi proti planinskemu domu pri spominskih obeležjih zavijemo levo po gozdni vlaki proti našemu cilju (T4 Spominska obeležja NOB; N45 44.224 E14 38.854; n.v.: 915m). Po približno 15 minutah hoje po lepem pretežno bukovem gozdu, ki je znan po polhariji, pridemo do velike jase z lovsko prežo na levi in krmilnico na desni. Nadaljujemo navkreber nekoliko desno po jasi vse do njenega roba. Tu ob lepem vremenu lahko kot na dlani opazujemo celoten masiv Kamniško savinjskih alp. Včasih se nam zdi, da bomo na strehi Grintovca prepoznali planince, ki se vzpenjajo. Zanimivost te jase je tudi ta, da na njej dolgo leži sneg, ki ga sicer redki izkoristijo za smučanje in sankanje v poznih zimskih dneh ali prvih dneh pomladi.

 

Od konca jase se čez lep bukov gozd v nekaj minutah povzpnemo na zaraščen vrh Velikega Marinovca (T5 N45 43.909 E14 39.368 n.v.: 1029 m).

Nanj nas opozori večji ali manjši “možic” zložen iz kamenja. Od tu lahko nadaljujemo nekoliko desno po brezpotju proti Malemu Marinovcu in nato rahlo desno in navzdol do gozdne ceste Zadolje – dom na Travni gori. Tokrat se vrnemo po poti vzpona do obeležji in se tu levo priključimo označeni planinski poti. Hitro smo nad planinskim domom. Po lepi cesti, ki vodi proti Vagovki se vračamo proti zahodu. Nekaj časa po cesti nato pa pri “štalah” naravnost čez pašnike do križpotja “Gorne poti” in že omenjene ceste. Če se spustimo desno po “Gorni poti” mimo znamenja smo v dobrih 20 minutah spusta v dolini pri našem izhodišču. Tokrat izberemo povratek z prečenjem grebena Travne gore, mimo Šeničevega vrha do Pogorišč (Pleš) in po strmi poti v dolino, kar nam bo vzelo dobro dodatno uro ne preveč zahtevne hoje. Trud je poplačan z stalnimi globokimi pogledi v sodraško dolino. Na točki T7 (N45 44.874 E14 38.144; n.v.: 854m – cesta Travna gora – Vagovka) gremo nekaj metrov po cesti nato pa rahlo desno na začetku proti severozahodu po markirani planinski poti. Po manj kot kilometru zavijemo z markirane poti desno na gozdno vlako do grebena. Pri mogočni bukvi v vznožju vzpona nadaljujemo pot dokaj strmo proti zahodu, vseskozi po grebenu. Samo sledimo slabo vidni lovski stezi. Na vrhu gremo rahlo levo in kmalu zopet rahlo desno, vse do razgledišča na Šeničevem vrhu. Levo opazimo krmilnico za divjad, desno pa lahko po nekaj metrih stopimo na “pomol” razgledišče z osupljivim pogledom v dolino. Poglede nam sicer nekoliko ovira dokaj bujno rastje. Pot nadaljujemo najprej rahlo v levo do majhnega sedelca. Z njega se lahko desno spustimo do strme gozdne vlake po kateri smo hitro na gozdni cesti Ravni vrh – Nova Štifta. Mi nadaljujemo po grebenu naravnost navkreber. Kmalu se pot poravna. Nekaj časa gremo skoraj po ravnem in celo nekoliko navzdol vse do vrha Pogorišč (Pleš). Tu, če je razgledno vržemo pogled proti Snežniku, gremo rahlo desno in po travniku navzdol proti robu do stare bukve z velikim duplom.

V njem je skoraj vedno kak priboljšek s kemijsko strukturo, ki se končuje na OH. Z roba se spustimo po “Blavcovi stopnji” na severno sedlo in nad “Hribarjevim kevdrcem”, vseskozi po strmem in izrazitem grebenu do gozdne ceste. Po cesti gremo levo le nekaj deset metrov nato pa zopet desno mimo platoja kjer je včasih stalo “Jernasovo” zavetišče oziroma čebelnjak. Kmalu prečimo asfaltno cesto in se po pretežno z borovci poraščenem Griču spustimo do ulice Majde Šilc ter parkirišča kjer je naš cilj. Za celotno opisano pot bomo potrebovali približno 3 ure in pol. Lahko tudi nekoliko manj ali več, odvisno od tempa, ki smo ga zmožni.

Tu si lahko shranimo posneto GPS sled z najpomembnejšimi točkami na poti. Zip datoteko raztegnemo in naložimo v pametni telefon ali navigacijsko napravo. Aplikacija mora podpirati Garminov gpx standardni zapis. 

SP Veliki Marinovec

Povezava na Google zemljevidi: