Sodraška pešpot

Sodraški trg

Sodraška pešpot

Novi Pot

Sodraška pešpot

Rimski zaporni zid – Claustra Alpium Iuliarum

Sodraška pešpot

Soteska Kadice

Sodraška pešpot

Gora

Sodraška pešpot

Globoka jama

Sodraška pešpot

Velb

Sodraška pešpot

Pristava

Sodraška pešpot

Dom na Travni gori

Sodraška pešpot

Nova Štifta

Sodraška pešpot

Maticova etno hiša

Sodraška pešpot

Sveti Marko

Sodraška pešpot

Strmca

Sodraška pešpot

Janez Mihelič – Blavc, avtor postavitve

Franc Češarek, avtor izbora trase

a

Pristava – kapelica 

Gremo na Pristavo in Velb 

Eden lepših predelov “Sodraške pešpoti” (SP) je obisk Pristave in Velba. Pristava je bila nekaj časa osrednji cilj organiziranih pohodov na 1. maj. Po začasnem zaprtju doma na Travni gori pa je ta tradicionalni pohod zamrl. Vzrok ne gre iskati samo v zaprtem domu na Travni gori pač pa tudi v tem, da vse bolj postajamo individualisti in ne čutimo več nekdanje potrebe po druženju. Vsaj nekateri ne. Ali pa?

Opisana pot se začne nad planinskim domom na Travni gori.

SP pot iz doline do Doma na Travni gori opisujemo v nekaterih naših drugih objavah. Iz Sodražice do doma potrebujemo 3/4 do ene ure nezahtevne hoje. Našo pot pričnemo na cesti nad domom, ki vodi v Zadolje in Ribnico, Po nekaj metrih hoje po tej cesti zavijemo na kolovoz desno proti Pristavi. V začetku po ravnem mimo dveh spominskih obeležji. Na levi naletimo na obeležje padlega partizana na desni pa obeležje pobitih plavogardistov. Pot se kmalu prične rahlo dvigati in se po kakih petnajstih minutah prevesi rahlo navzdol. Mesto kjer se pot poravna je dobilo ime “Breda”. Tu so namreč po vojni našli italijansko težko strojnico ali mitraljez imenovano Breda oziroma težka Breda. Pot gre najprej rahlo desno in kmalu iz dobrega gozdnega kolovoza preide v dobro vidno stezo. Ko se obrne nekoliko v levo se začnemo rahlo vzpenjati proti Pristavi. Desno opazimo izrazite skalne oblike levo v dolini pa opazimo izrazito jaso z krmiščem za divje svinje in medveda. Tu so imeli je bilo včasih lovci urejeno mrhovišče.         

Tu si lahko shranimo posneto GPS sled z najpomembnejšimi točkami na poti. Zip datoteko raztegnemo in naložimo v pametni telefon ali navigacijsko napravo. Aplikacija mora podpirati Garminov gpx standardni zapis. 

SP Od Travne gore na Pristavo in Velb 

Povezava na Google zemljevidi: